Hemstäd Örebro

Fönsterputs:
Din guide till strålande rena fönster

Din guide till kristallklara fönster

Att få dina fönster att skina perfekt kan vara en utmaning, men med rätt tekniker och verktyg är det lättare än du tror. Skinande rena fönster gör inte bara ditt hem ljusare och mer inbjudande; de förbättrar också din utsikt och bidrar till en känsla av renhet i hela ditt hem. I den här guiden delar vi med oss av beprövade tips och steg-för-steg metoder för fönsterputsning som tar bort smuts, damm och fläckar effektivt. Lär dig hur du putsar dina fönster som ett proffs, och upptäck glädjen i att se ut genom kristallklart glas varje dag. Följ med oss för att få reda på allt du behöver veta för att uppnå perfekta resultat med din fönsterputsning.

Steg-för-steg instruktioner för effektiv fönsterputsning

 1. Förbered dina verktyg:
  Samla ihop en hink med varmt vatten, ett par droppar mild diskmedel eller en specialiserad fönsterputsprodukt, en fönsterskrapa, och en mikrofiberduk eller tidningar för torkning.
 2. Rengör fönsterram och karm först:
  Använd en dammtrasa eller en fuktig trasa för att rengöra runt fönstrets ram och karm innan du börjar på själva glaset. Detta förhindrar att smuts rinner ner på det redan rena glaset.
 3. Tvätta glaset:
  Doppa en ren svamp i lösningen och tvätta fönstret från topp till botten. Var noga med att täcka hela ytan.
 4. Använd fönsterskrapa för ett fläckfritt resultat:
  Dra skrapan från toppen av fönstret till botten. Torka av skrapans blad efter varje drag för att undvika att smuts och vatten stannar kvar på glaset.
 5. Torka bort resterande vatten:
  Använd en torr mikrofiberduk eller gamla tidningar för att torka bort eventuellt återstående vatten vid fönstrets kanter. Detta hjälper till att undvika ränder och ger ett skinande rent resultat.
fönsterputs | putsa fönster | göra rent fönster

Tips för bästa resultat

 • Välj rätt tid på dagen:
  Undvik att putsa fönster i direkt solljus eftersom det kan orsaka att rengöringsmedlet torkar för snabbt och lämnar ränder.
 • Regelbunden rengöring:
  Ju oftare du rengör dina fönster, desto lättare blir det att hålla dem rena. Smuts och damm som får sitta länge kan vara svårare att ta bort.
 • Använd rätt teknik:
  Att dra skrapan i en jämn, kontinuerlig rörelse ger bäst resultat. Undvik att lägga för mycket tryck vilket kan orsaka ränder.

Med dessa steg och tips kan du enkelt och effektivt rengöra dina fönster så att de blir kristallklara och strålande rena. Om du fortfarande stöter på problem eller önskar en djupgående rengöring kan det vara värt att överväga professionell hjälp. Men med rätt verktyg och tekniker kan du uppnå professionella resultat på egen hand.

Säkerhetstips vid fönsterputsning

När du putsar fönster, särskilt de som är högt upp, är det viktigt att alltid prioritera säkerheten för att undvika olyckor. Se till att använda stabil utrustning såsom stegar och ställningar som är korrekt placerade och säkrade innan du påbörjar arbetet. Använd skor med halkfri sula för att förhindra fall, och undvik att arbeta ensam, speciellt när du arbetar på höga höjder där det är fördelaktigt att ha någon som kan assistera och säkra stegen. Det är även viktigt att kontrollera väderförhållandena innan du börjar; undvik fönsterputsning under dåligt väder som stark vind, regn eller åska. Om du arbetar på särskilt höga höjder bör du också använda säkerhetslinor och annan fallskyddsutrustning för att maximera din säkerhet. Genom att följa dessa riktlinjer kan du säkerställa att din fönsterputsning blir både säker och effektiv.

fönsterputs | putsa fönster | göra rent fönster

Vanliga frågor och svar om fönsterputs

Det rekommenderas att putsa fönster minst två gånger per år, men det kan variera beroende på din boendemiljö. Om du bor i ett område med mycket trafik eller pollen, kan det vara nödvändigt att putsa fönstren oftare.

De grundläggande verktygen för effektiv fönsterputsning inkluderar en fönsterskrapa, en svamp eller en mjuk borste, en hink med rengöringslösning, och mikrofiberdukar eller tidningar för torkning. En teleskopstång kan också vara användbar för att nå högre fönster.

För att undvika ränder, använd en ren skrapa och torka av bladet mellan varje drag. Se till att fönstret är helt torrt innan du avslutar, och använd en torr mikrofiberduk för att polera ytan.

Ett milt diskmedel blandat med vatten är ofta effektivt. För miljövänliga alternativ kan du använda en blandning av ättika och vatten. Undvik starka kemikalier som kan skada fönsterrutor och karmar.

Det är bäst att undvika att putsa fönster i direkt solljus eftersom lösningen kan torka för snabbt och lämna ränder. Försök att planera din fönsterputsning till tidiga morgnar eller sena eftermiddagar när solen inte är som starkast.

Utforska våra bästa städtips